- Café sinds 2011 -

Café magazijn opende zijn deuren op 20 januari 2011. Zonder enige horeca ervaring maar met behulp van de ganse familie werd het een chaotische, drukke, overvolle maar vooral magnifieke opening! Vol trots staan Johan en Lutgard hier meer dan 9 jaar later nog steeds met onze grootste glimlach.

- Hoe het allemaal begon - 

Café Magazijn is ontstaan uit de goesting van Lutgard om nog iets te ondernemen. Na het opvoeden van haar 3 dochters, jarenlang managen van het hele huishouden en haar man Johan bij te staan in zijn wijnhandel ‘De Gouden Leeuw’, werd het voor haar tijd om ‘eens iets anders te doen’. Vele ideeën zijn de revue gepasseerd… Het idee om een klein cafeetje te openen bleef overeind. Zo gezegd zo gedaan… Het bureau van Johan, de aangrenzende wijnwinkel en het magazijn waar de stock aan wijn werd gestockeerd, werden omgebouwd tot een heus praatcafé. Bij het opmaken van de plannen bleek het kleine cafeetje al snel uit te groeien tot een heus café met meer dan 80 bieren en een gezellige zithoek met zeteltjes.

Na 9 jaar dienst begonnen Johan en Lutgard stilaan na te denken over een mogelijk pensioen. En zo geschiedde dat ook jongste dochter Lore nu mee achter de toog staat. 

Na een tijdje kreeg Lore ook hulp van haar schoonbroer. 
Vandaag tapt Wim samen met alle collega's de pinten in't magazijn! 

- Historiek -

Huis ‘De Gouden Leeuw’ stond er echter al lang voordat de familie Van de Craen er zijn intrede deed. Het huis werd gebouwd rond 1540 als hotel-afspanning “De Gouden Leeuw”.  Hendrik Concience was er meermaals te gast. Rond 1880 werd het hotel gesloten en werd het onder andere gebruikt als slachthuys, uitgebaat door Ferd. Hubers.

De voormalige theaterzaal werd nog een tijdje gebruikt als theaterzaal en werd nadien in gebruik genomen als opslagruimte/‘magazijn’.  

Intussen begon Frans Van de Craen, grootvader van Johan, zijn 'commerce' op de Molenberg te Meerhout. Hij kocht het huis in 1921 en zette daar zijn 'commerce' verder. Zijn zonen stapten bij in de zaak en de 'commerce' werd een groothandel in koloniale waren. Het huis werd van zoon op zoon doorverkocht en Johan startte er in 1980 zijn wijnhandel 'De Gouden Leeuw'.

 

Tot slot werd  de oude theaterzaal omgebouwd tot café “Magazijn” in 2010. Intussen is ook jongste dochter Lore van de partij achter de toog. Resultaat? Tot op heden kan jong en oud genieten van de gezelligheid die dit historische gebouw te bieden heeft. Met een frisse pint of gezellig warme koffie!

Hotel 'De Gouden Leeuw'

Frans, de grootvader van Johan,  start zijn 'commerce' op de Molenberg

Krantenknipsel 'De Meerhoutenaar'  03/03/1906

Krantenknipsel 'De Meerhoutenaar'  23/06/1906

Krantenknipsel 'De Meerhoutenaar'  28/12/1907

Intussen.. 'Vlaamsche Vertooningen' in 'Lokaal Den Gouden Leeuw'

Krantenknipsel 'Het Annoncenblad van Moll' 11/01/1913

- Slachthuys - Ferd. Hubers verkoopt 'Vleesch' vanuit 'Hotel Gouden Leeuw' 

Krantenknipsel 'De Meerhoutenaar'   05/04/1919

Krantenknipsel 'De Meerhoutenaar'   20/09/1919

Krantenknipsel 'De Meerhoutenaar'   01/05/1920

- 'Hotel De Gouden Leeuw' wordt verkocht aan Frans Van de Craen -

Krantenknipsel   Gazet van Mol'  5/11/1921

Krantenknipsel 'Nieuwsblad van Geel' 19/11/1921

Familie Van de Craen zet hun 'commerce' verder in huis 'De Gouden Leeuw' waar het uitgroeit tot groothandel in koloniale waren

krantenknipsel 'Het Annoncenblad van Moll'  23/06/1934

Krantenknipsel
'Het Annoncenblad van Moll'  08/09/1934

Krantenknipsel
'Het Annoncenblad van Moll'  14/07/1934

Vergunning voor de verkoop van tabaksproducten